קטרקט קטארקט כלב

 ניתוח קטרקט בכלב ובחתול


מהו קטרקט?

כמו במצלמה, בעין שלנו ישנה עדשה שקופה המאפשרת לנו לראות בצורה ממוקדת (לעשות פוקוס). קטרקט הוא למעשה עכירות של העדשה. העכירות בד”כ פרוגרסיבית, כלומר עם הזמן העכירות הולכת ומתגברת ומערבת שטח נרחב יותר של העדשה ובהתאם מפריעה יותר לראיה.

אנו מחלקים את דרגת הקטרקט לארבע רמות אפשריות כאשר  :

  • קטרקט התחלתי (incipient) – אזור קטן / או מספר אזורים קטנים של עכירות בעדשה שכמעט ואינם מפריעה לראיה.
  • קטרקט “בלתי בשל” (immature) – עכירות שמערבת חלק ניכר מהעדשה ועל כן מפריעה לראיה.
  • קטרקט “בשל” (mature) – מעורבות של כל העדשה. כלומר מדובר בעין עיוורת לחלוטין
  • קטרקט “סופר בשל” (hypermature) – חלק מהקטרקטים יגיעו עם הזמן לדרגה זו שבה ישנה דליפה של חלבונ עדשה לתוך חלל בעין. מסיבה זו העדשה מצטמקת והמעטפת שלה מתקמטת בדומה לענב שהופך לצימוק.  קטרקטים בדרגה זו שונים במופע שלהם מבחינת העכירות, בחלקם כבר יהיה תהליך ספיגה שיותיר אחריו אזורים שקופים יותר. כתלות בגיל הכלב והגזע שלו יכולים לקחת מספר חודשים ועד מספר שנים לקטרקט בשל להפוך לסופר בשל. תהליך זה, כאשר אינו מטופל עשוי להיות מלווה בדלקת תוך עינית שלעיתים אף עלולה להוביל לסיבוכים נוספים עד כדי עיוורון בלתי הפיך.

למה לכלב שלי יש קטרקט?

לקטרקט יש גורמים רבים , לא תמיד ניתן לזהות את הגורם הראשוני לקטרקט. הגורמים הנפוצים הינם :

  • תורשתי – יכול להופיע בכל גיל. יכול להפתח במהלך כמה שנים או במקרים מסוימים מהר מאוד תוך כמה שבועות. גם כלבים מעורבים יכולים לפתח קטרקט תורשתי.
  • סכרת – כ- 75-80% מהכלבים הסוכרתיים יפתחו קטרקט הגורם לעיוורון תוך 8-9 חודשים מאבחון מחלת הסוכרת. לרוב הקטרקט מתפתח מהר מאוד -תוך מספר ימים בלבד ומביא לעיוורון מלא.
  • קטרקט משני לבעיות עיניים אחרות כגון דלקת תוך עינית (יובאיטיס) או מחלות רשתית ניווניות
  • טראומתי – נגרם כתוצאה מפציעת עדשה וקריעה של הקפסולה (המעטפת) שלה כמו למשל בפציעה מציפורן של חתול. קריעת הקפסולה גורמת הן לקטרקט והן לדליפה של חלבון העדשה לעין ולכן לתגובה דלקתית (מתווכת מערכת חיסון) תוך עינית חריפה. לרוב ה”שיא” בחומרת הדלקת יהיה דווקא 2-3 שבועות לאחר הפציעה הראשונית.
  • גיל מבוגר –כלבים יפתחו קטרקט “של גיל מבוגר” מעל גיל שמונה. עם זאת, קטרקט המקושר לגיל הוא בד”כ פחות מפריע לראיה ומפתחח מאוד לאט.

למה צריך לטפל בקטרקט?

הקטרקט עצמו אינו כואב אך כאשר מדובר בדרגה מתקדמת, הוא עלול להוביל להתפתחות דלקת משנית בעין בעקבות זליגת תוכן העדשה ללשכה קדמית.  הדלקת התוך עינית (יובאיטיס) כואבת ועשויה להוביל לסיבוכים נוספים כגון תזוזה של העדשה ממקומה, היפרדות רשתית וגלאוקומה (לחץ תוך עיני גבוה).

איך מטפלים בקטרקט ?

הטיפול היחיד שקיים הוא ניתוח שבמהלכו מוציאים את הקטרקט (את העדשה העכורה או האטומה) מהעין. הניתוח מתבצע באמצעות מכשיר מיוחד המפרק את העדשה באמצעות גלי אולטרה-סאונד (אנשים טועים וקוראים לזה לייזר), ושואב את החלקיקים החוצה. מדובר בניתוח מורכב ועדין, המתבצע בהרדמה מלאה, תחת מיקרוסקופ ניתוחים, הדורש מיומנות רבה וציוד טכנולוגי מתקדם. הניתוח מתבצע בדיוק באותו צורה כמו באנשים.  לאחר סילוק חומר העדשה מהעין נשארת מעטפת העדשה הריקה, שלתוכה אנחנו משתילים עדשה מלאכתיות על מנת להשיב לכלב את חדות הראיה. עם זאת, ישנם מצבים שלא מאפשרים השתלת עדשה סינטטית אך גם במצבים אלו, במידה והניתוח מצליח, נשיב לכלב את ראיה טובה,  אך לא בפוקוס מלא.

לא כל קטרקט מחייב ניתוח ולא כל כלב עם קטרקט ניתן לנתח, ההחלטה האם ומתי לבצע ניתוח קטרקט נעשית לאחר בדיקת עיניים מעמיקה ולוקחת בחשבון קריטריונים נוספים הכוללים בין השאר את הסטטוס הבריאותי הכללי של הכלב. כתלות בגיל הכלב וההיסטוריה הרפואית נחליט האם לבצע בדיקות דם כלליות ובדיקות נוספות כמו אקו-לב או צילומי רנטגן במידת הצורך. במקרים רבים טרם הניתוח יש לוודא כי הרשתית תקינה מבחינה תפקודית (הרשתית הינה האיבר העצבי שבצורה פשטנית ניתן לומר ש”קולט” את התמונה ומעביר אות דרך עצב הראיה למוח שלנו, אם הרשתית אינה מתפקדת הרי שאין טעם בניתוח קטרקט). בדיקה לתפקוד הרשתית נקראת ERG והיא נעשית בטשטוש עמוק או הרדמה קצרה.

אחרי שמחליטים לנתח, מה חשוב לדעת על הניתוח בכלבים ?

בבני אדם הניתוח גורם לדלקת מינימאלית בלבד ועל כן סיכויי ההצלחה עומדים על 99.99%, הטיפול בחולה כולל טיפות עיניים למספר ימים בודדים. בכלבים המצב שונה, סיכויי ההצלחה בכלבים הינם  85% (ראיה טובה לטווח ארוך)-משום שאלה מגיבים בדלקת תוך עינית קשה יותר המצריכה טיפול ומעקב אינטנסיביים יותר.

לכן, אנו מתחילים את הטיפול כבר 3 ימים לפני הניתוח. לאחר הניתוח, הכלב משוחרר עם טיפול אינטנסיבי, הכולל בד”כ שני סוגי כדורים ומספר סוגי טיפות. חשוב לדעת שיהיה עליכם לשוב לביקורות. תדירות הטיפול והביקורות תיפחת בהדרגה, אבל בד”כ נדרשות לפחות 5-6 ביקורות בחודשים הראשונים ואח”כ כל חצי שנה למשך כל החיים. הטיפול בטיפות עשוי להימשך חודשים רבים. לפני שתסכימו לניתוח, עליכם לשקול היטב אם תוכלו לטפל כנדרש ולהגיע לביקורות, שאם לא כן, סיכויי הצלחת הניתוח יורדים.

האם ישנם סיבוכים לניתוח ?

בשום ניתוח לא ניתן להבטיח 100% הצלחה, כפי שהוזכר קודם לכן 10-15% מהמקרים סובלים מסיבוכים של הניתוח הכוללים בין השאר :

  • סיכון הנלווה לכל הרדמה כללית – אולם הוא מינימלי אם הכלב בריא. הכלבים מנוטרים לכל אורך ההרדמה, הניטור כולל דופק, קצב נשימה, רמת חמצן בדם, רמת פחמן דו חמצני, לחץ דם, ונטילציה במידת הצורך וכד’.
  • עכירויות של קפסולת העדשה – עשויות להפריע במידה מסויימת לראייה. הקטרקט עצמו אינו יכול לחזור לאחר הניתוח. עם זאת, בעין נשארת מעטפת העדשה שעם הזמן יכולה גם היא לפתח עכירות מסויימת. לרוב עכירויות אלו לא מפריעות בצורה משמעותית לראיה והן מתרחשות לרוב בגורים או כלבים צעירים שעוברים את הניתוח.
  • גלאוקומה –עלול להתפתח כסיבוך מאוחר חודשים או שנים אחרי הניתוח. גלאוקומה גורמת לכאבים ועלולה לגרום לעיוורון בלתי הפיך ואיבוד של העין כשהיא אינה מטופלת.
  • היפרדות רשתית – סיבוך זה גורם לעיוורון מלא, עם זאת אינו גורם לכאבים ואינו דורש טיפול כשלעצמו.
  • זיהום תוך עיני – מדובר בסיבוך נדיר ביותר, אך במידה וקיים עלול לגרום לאיבוד של גלגל העין (הסרה כירורגית של העין)!

 

מה אני יכול לעשות כדי להפחית סיכון לסיבוכים לאחר הניתוח  ?

  • לעקוב אחר כל הוראות הטיפול בדיוק כפי שנמסרו לכם
  • להגיע עם בעל החיים לכל הביקורות הנדרשות בזמן שנקבע. גם אם הכל נראה לכם תקין ועברו מספר חודשים/שנים מהניתוח עדיין חייבים להגיע.
  • ליצור עמנו קשר ברגע שעולה חשש שיש בעיה בעין שנותחה
  • שימוש ברתמה במקום קולר סביב הצוואר – כדי להפחית סיכון לגלאוקומה

מה אם אני מחליט לא לנתח ?

גם אם מחליטים שלא לנתח, חשוב להבין שהקטרקט פעמים רבות מלווה בתגובה דלקתית חריפה שיכולה להוביל לסיבוכים כגון היפרדות רשתית, תזוזת עדשה וגלאוקומה – מצבים שיכולים להיות כואבים מאוד לכלב. לכן, גם במקרה שמחליטים לא לנתח מכל סיבה שהיא חשוב להבין שעדיין צריך להגיע לביקורות קבועות אצל רופא העיניים ולהמשיך טיפול רפואי אנטי – דלקתי לכל החיים.

ישנו “חלון זמן” אופטימאלי לניתוח, אם החלטתם לא לנתח היום, יכול להיות שאם תחליטו לנתח עוד מספר חודשים כבר לא בטוח שנוכל להשיב ראיה בעין שכן הימצאות הקטרקט בעין גורמת לסיבוכים ולא תמיד תוכלו לדעת שהתחיל סיבוך שכזה עד שיהיה מאוחר מידי. באופן כללי סיכויי ההצלחה של הניתוח בד”כ יורדים ככל שהזמן עובר.

 

בהצלחה!!

צוות מרפאת EYECARE